Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Noutatile sitului

Noutati din domeniu

Home / Noutati / Noutati din domeniu / 2004

Gaseste-ti norul...

9 Februarie 2004

Ana Iuriev a venit la "Moldova-film" in anii 70. Intr-o perioada cind studioul trecea prin mari zguduiri. Plecarea lui Mursa, Loteanu, Kalik, Derbeniov si a altor personalitati care au creat faima acestui studiou a lasat un gol imens. Regimul totalitar bodiulist a inceput sa apese tot mai insistent. In aceste conditii a inceput sa munceasca Ana Iuriev. Domeniul de activitate - filmul documentar.

Are o filmografie impunatoare. Diversa ca tematica. A insistat insa asupra unei imagini: Femeia. La care revenea cu insistenta, dezvaluind noi aspecte din viata femeii.
In aces sens, trebuie amintite documentarele: "Gaseste-ti norul" (1977), "Ce ti-i si cu Liza asta!"(1978), "Elena Strujuc" (1978), "Maria sa, Femeia!" (1982) s.a.
Un zguduitor documentar care nu-si pierde actualitatea este "Vatra fara leagan" (1987) care a pus pentru prima oara in cinematografie problema alcoolismului in rindurile femeilor.

Astazi Ana Iuriev rotunjeste un numar de ani. Din pacate, nu mai locuieste la Chisinau, ci la Moscova.

Ana Iuriev ramine a fi o personalitate a filmului documentar moldovenesc care s-a incadrat activ la sfirsitul anilor 80 in procesul de desteptare a neamului nostru. Indemnul ei a fost si ramine: Gaseste-ti norul!

O felicitam din toata inima, dorindu-i multa - multa sanatate.Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md