Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Noutatile sitului

Noutati din domeniu

Home / Noutati / Noutati din domeniu / 2004

Festivalul filmului francofon

21 Martie 2004

La 20 martie curent la cinematograful Odeon (str.Eminescu, 55) a avut loc deschiderea oficiala a Festivalului filmului francofon. Organizatori: Alianta Franceza din Moldova si Uniunea Latina cu sprijinul canalului televizat francez TV5.
La deschidere au participat: dl Pirtac, directorul Centrului de Cultura Odeon, dl Olivier Jacquot, directorul Aliantei Franceze din Moldova, consilier cultural, dna Angela Soltan, directorul Uniunii Latine (Biroul din Moldova) s.a

Noutatea Festivalului din acest an consta in faptul ca programul propune o diversitate de filme - ca genuri, dar si culturi. Spectactorul din Chisinau si din Balti (la fel, o noutate a acestei editii de a se extinde si in alte localitati ale Republicii Moldova) au posibilitatea sa vizioneze nu numai filme franceze, ci si filme produse in Belgia, Elvetia, realizate in limba franceza si subtitrate in limbile romana si rusa, cu exceptia filmului elvetian Fourbi (Un caz complicat) subtitrat in engleza.

Festivalul s-a deschis cu filmele Misterul camerei galbene (2003), o comedie politista de Bruno Podalydes cu Denis Podalydes, Pierre Arditi si Sabine Azema. Al doilea a fost Fourbi, o comedie dramatica de Alain Tanner cu Jean - Quentin Chatelin si Karin Viard.

Din program mai fac parte filmele:
Adversarul (2002) regizor Nicole Garcia
Dumnezeu e mare, eu sint mititica (2001) regizor Pascale Bailly
Strada placerilor (2002) regizor Patrice Leconte
Familia Rozes (2003) regizor Francis Palluau
Micuta Lili (2003) regizor Claude Miller
La promesse (1996), film belgian, regizor Jean - Pierre si Luc Dardenne
Poporul migrator (2001), film pentru copii, lungmetraj documentar care a luat in 2002 premiul Cesar pentru Cea mai buna montare.

La Balti Festivalul filmului francofon va avea loc in cinematogrfaul Patria (23 - 24 martie a.c.).
In program sint incluse doua filme: Dumnezeu e mare, eu sint mititica si Familia Rozes.

De mentionat ca Festivalul filmului francofon are loc in cadrul Zilelor Francofoniei 2004.Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md