Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Sali de cinema

Uniuni de creatie

Studiouri cinema

Departamentul Cinematografie

Home / Organizatii / Uniuni de creatie

Uniunea Cineastilor din Moldova

In perioada 2-3 octombrie 1962, la Chisinau are loc Congresul de constituire a Uniunii Cinestilor din Moldova, filiala a Uniunii Cineastilor din Uniunea Sovietica, avind, initial, circa 40 de membri. Presedinte al Uniunii Cineastilor din Moldova a fost ales operatorul Ivan Serstiucov. Scopul acestei organizatii obstesti era de a consolida rindurile cineastilor, de a organiza premiere, intilniri cu regizori, actori, discutii in jurul noilor filme, alte evenimente legate de cea de-a saptea arta. Uniunea Cineastilor acorda ajutor material, membrii uniunii beneficiau de anumite facilitati de ordin social.

Pe parcursul anilor, in functia de presedinte au fost alesi cineastii Mihail Gaspas,Vasile Pascaru, Vlad Ciurea, Emil Loteanu, Victor Bucataru s.a.

In prezent presedinte este Eugen Sobor. Numarul membrilor Uniunii Cineastilor a crescut in prezent pina la 200. Sediul Uniunii Cineastilor se afla pe strada Puskin, nr.24.
Din 12 aprilie 2013 presedinte al UCM este Sergiu Prodan, ales la Congresul XI al Uniunii Cineastilor din Moldova.Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md