Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Todercan Valentin

Nascut: 13 Mai 1961 , satul Corlateni raionul Riscani
Date biografice:

Activitatea si-o incepe ca masinist la Teatrul academic "A.S.Puskin" din Chisinau (1978 — 1980). Dupa absolvirea Scolii superioare de teatru "B.Sciukin" este angajat la Teatrul "Luceafarul" ca actor. Joaca in "Procedeul jiu — jitsu" de Val Butnaru, "Rinocerii" de E.Ionesco, "La Venetia e cu totul altfel" de Val Butnaru, "Lectii de muzica" de L.Petrusevkaia, "Doua sageti" de A.Volodin s.a.
In perioada anilor 1991 — 1995 este directorul Teatrului "Eugene Ionesco", dar joaca si in spectacole montate aici, cum sint "Asteptindu-l pe Godot" de S.Becket, "Viitorul e in oua" de E.Ionesco s.a.
"Asteptindu-l pe Godot" a fost mentionat cu premii la diverse festivaluri internationale de teatru (Cairo in 1992, Tallin in 1998).
Organizatorul Festivalului International de Teatru "Eugene Ionesco" BITEI (1994 — 1997) din Moldova.
In anii 1995 — 2002 este directorul studioului "Moldova - film", iar din 2002 si pina in 2005 s-a aflat in fruntea Departamentului Cinematografie in calitate de Director general. In 2007 debuteaza in calitate de regizor de filme.
In urma concursului, este ales in calitate de Presedinte al Companiei Publice Teleradio - Moldova si preia functia incepind cu 11 aprilie 2007.
La 30 decembrie 2009 este demis din functia detinuta de Consiliul de Observatori al Companiei Publice Teleradio - Moldova.

Studii:

Scoala superioara de teatru "B.Sciukin" din Moscova (1980 — 1985) actor de teatru, cinema, estrada.

Filmografie:
Luceafarul, episod, 1986;
Codrii, s/t, Piotr Frunza, 1991;
Jocul de-a moartea, 1991;
Patul lui Procust, 2001;
Jana, 2004;
La rascrucea destinelor, sotul, 2007;
Un cartus pentru porumbel (scenariul, regia), 2007.


Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md