Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Fusu Dumitru

Nascut: 25 Martie 1938 , satul Parcova, raionul Edinet
Date biografice:

In anii 1960 - 1970, cu unele intreruperi, actor la Teatrul "Luceafarul" din Chisinau. In 1968 fondeaza Teatrul unui Actor. Regizor la studioul "Moldova - film" in perioada 1979 - 1984. Revine in teatru. Organizator la Chisinau al Festivalului International de Teatru "One ManShouw". Un actor de vocatie si un mare animator al Teatrului unui Actor in Republica Moldova. In cinematografie a debutat ca actor in anul 1961 in filmul "Omul merge dupa soare" (regizor Mihail Kalik). A interpretat roluri de inalta respiratie artistica, imbinind in mod reusit arta scenica si jocul inspirat in fata camerei de luat vederi. Membru al Uniunii Cineastilor din 1976.

Studii:
Scoala Teatrala "Boris Sciukin" din Moscova (1955 - 1960), actor de teatru si film; Cursuri Superioare de Regie si Scenaristica, Moscova (1977 - 1979), regizor.
Filmografie:
actor
Omul merge dupa soare, militian, 1961;
Calatorie in april, vinzator, 1962;
Copiii si merele, f/t, Fanel, 1964;
Slagbaum, s/m, Batrinul, 1964;
Cind pleaca cocorii, Ion, 1964;
Gustul piinii, fiu de culac, 1966;
Nunta la palat, Bahrum, 1969;
Zece ierni pe-o vara, Preotul, 1969;
Dimitrie Cantemir, Reis - efendi, 1973;
Durata zilei, Arghir, 1974;
Ce-i trebuie omului, 1975;
Centaurii, episod, studioul "Mosfilm", 1978;
Ar fi avut o alta soarta, directorul casei de copii, 1983;
Luceafarul, episod, 1986;
Virtejul, Strainul, studioul "Tagic - film", 1988.
regizor
Ecoul, s/m, 1978;
Sarbatoarea sufletului, documentar, 1979;
Soseaua, s/m, 1981;
Constelatia talentelor, documentar, 1984;
Parkova - 435, documentar, 1987.
Premii si diplome:
Medalia "Mihai Eminescu", 1996;
Ordinul Republicii, 2001.


Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md