Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Gutu Ilie

Nascut: 27 Iulie 1937 , satul Egoreni judetul Soroca
Decedat: 26 Iunie 2002 , or.Chisinau
Date biografice:

Si-a inceput activitatea ca sef de club in satul Rublenita, apoi devine student la Colegiul de Arte din Soroca. In perioada 1957 - 1959 este actor la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Balti.
Dupa absolvirea studiilor de actorie, intra in echipa Teatrului moldovenesc "A.S.Puskin" (in prezent Teatrul National "Mihai Eminescu").
Debut la studioul "Moldova - film" in 1960 in filmul lui Vadim Lisenco "Dincolo de marginea orasului". Pe parcursul anilor a lucrat in mai multe locuri, dar principala vocatie a fost filmul. Acolo s-a simtit in largul sau.
A dublat la studioul "Moldova-film" in limba romana circa 400 de roluri principale si episodice (1962 - 1991), iar in calitate de regizor a sonorizat 15 filme artistice (1988 - 1991).

Studii:
Conservatorul de stat "G.Musicescu" din Chisinau (1959 - 1963), actor de teatru si film.
Filmografie:
Dincolo de marginea orasului, 1960;
Omul merge dupa soare, episod, 1961;
Calatorie in april, episod, 1962;
Asteptati-ne in zori, Culai Doru, 1963;
Ultima noapte in rai, episod, 1964;
Trinta, episod, 1968;
Lautarii, jandarmul, 1971;
Podurile, Virlan, 1973;
Casa pentru Serafim, episod, 1973;
Barbatii incaruntesc de tineri, Nicanor Lungu, 1974;
Minia, episod, 1974;
Calul, pusca si nevasta, haiduc, 1975;
O satra urca la cer, "Mosfilm", tigan de onoare, 1976;
Pe urmele fiarei, 1976;
Favoritul, f/t, agent de politie Bradly, 1976;
Cetatea, episod, 1978;
Si va veni o zi, f/t, 1979;
Codul "Tunetul de sud", 1980 s.a
Premii si diplome:
Medalia Meritul Civic, 1997;
Diploma de Onoare a Ministerului Culturii al Republicii Moldova.


Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md