Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Operatori

Bolboceanu Ion

Nascut: 22 Martie 1931 , Chisinau
Decedat: 2 Iulie 2007 , Chisinau
Date biografice:

La studioul "Moldova-film" din 1955. Se consacra indeosebi filmului documentar, cautind noi modalitati de expresie.

Studii:

VGIK (1956-1961) operatori imagine.

Filmografie:
Fictiune
Poienele rosii (in colaborare cu Vlad Ciurea), 1966;
Casa lui Dionis, 1980.
Documentare
Si iar e toamna, 1963;
Fresca in alb, 1967;
Alexandru Plamadeala, 1969;
Nu doar prin forta armelor, 1970;
Arta, 1971;
Ion Creanga, 1973;
Moldoveneasca, 1973;
Sarbatoarea tineretii, 1973;
Cu pana si cu arma, 1974;
Legenda vitei de vie, 1981;
In stepele verzi ale Bugeacului, 1982;
Asa-i viata omului, 1983;
Meditatii despre piine, 1984;
Crama republicii, 1984;
Nicolae Sulac, 1986;
Mihail Grecu. Dincolo de culoare, 1988;
Povara cea de toate zilele, 1988;
Citeva interviuri dupa tragedie, 1989;
Limba noastra. 31 august 1990 (in colaborare cu P.Balan, Val.Ciurea), 1990 s.a.

Dansul toamnelor noastre, 1983

Poienele rosii, 1966

Premii si diplome:
Poienele rosii — Premiul si Diploma speciala Pentru imagine, Festivalul regional de filme, Chisinau, 1967, editia VII;
Insigna de Onoare, 1967;
Maestru in arta, 1992.


Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md