Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Scenografi

Roman Aurelia

Nascut: 11 Martie 1933 , or.Dej, judetul Cluj, Romania
Date biografice:

La "Moldova-film" din 1959 pina in 1990. A semnat scenografia in colaborare cu Stanislav Bulgacov. Membra a Uniunii Cineastilor din 1962. Membra a Uniunii Artistilor Plastici. A participat la Prima si a Doua expozitie republicana a scenografilor teatru, film din 1966, 1974, la diverse alte expozitii din Chisinau si Moscova. Expozitii personale in Chisinau (1967), Bender si Balti (1983). S-a plasat in rindul celor mai inzestrati scenografi ai ecranului moldovenesc. A colaborat cu prestigiosi regizori Mihail Kalik, Emil Loteanu, Valeriu Gagiu la realizarea filmelor "Omul merge dupa soare", "A iubi", "Poienele rosii", "Zece ierni pe-o vara" s.a.

Studii:

Institutul de arte plastice "Ion Andreescu" din Cluj (1951-1953); VGIK (1953-1959) scenografie film.

Filmografie:
Cintec de leagan, 1959;
Insula vulturilor, 1961;
Asteptati-ne in zori, 1963;
Evadat de sub escorta, 1964;
Poienele rosii, 1966;
Serghei Lazo, 1967;
A iubi, 1968;
Zece ierni pentru o vara, 1969;
Riscul, 1970;
Vara ostasului Dedov, 1971;
Ultimul haiduc, 1972;
Barbatii incaruntesc de tineri, 1974;
Durata zilei (in colaborare cu V.Covrig), 1974;
Nimeni in locul tau, 1975;
Pe urmele fiarei, 1976;
Cind ai alaturi un barbat, 1977;
Marele razboi mic, 1980;
Luna lui Caus, (fara S.Bulgacov), 1984;
Un autobuz in ploaie, 1986;
Corespondentul vostru special, 1987;
Durerea, 1989.

Omul merge dupa soare, 1961

Premii si diplome:

Diploma de Onoare Pentru realizari in dezvoltarea cinematografiei nationale, Comitetul de stat pentru cinematografie, Chisinau, 1964
Maestru in Arta, 1993.



Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md