Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Regizori

Burghiu Iacob

Nascut: 3 Iulie 1941 , s.Zaicani, judetul Riscani
Decedat: 28 Iunie 2003 , or.Chisinau
Date biografice:

In anii 1958-1960 joaca pe scena Teatrului dramatic "Vasile Alecsandri" din Balti, iar din 1960 pina in 1964 - pe scena Teatrului "Luceafarul" din Chisinau. In 1966 ii apare prima carte "Soarele in cirji". Membru al Uniunii Scriitorilor din 1967, al Uniunii Cineastilor din 1975. Din 1968-1987 regizor la studioul "Moldova-film", 1987-1989 consultant sectia dramaturgie a Uniunii Scriitorilor. Dupa 1989 a ocupat diverse functii in cadrul Ministerului Culturii, inclusiv viceministru. A fost vicepresedintele Uniunii Scriitorilor. Intre 1997-2001 consilier la Presedintia R.Moldova in problemele culturii si cultelor. Suflet sensibil si ochi de artist.

Studii:

Institutul "Aleco Russo" din Balti (1957) fizica si matematica; VGIK (1964-1968) regie film, clasa maestrului Igor Talankin.

Filmografie:
Fictiune
Povirnisul, 1970;
Fii fericita, Iulia! 1983.
Documentare
O singura zi (scenariul, regia), "Telefim-Chisinau" 1965;
Paralela 47 (regia), 1966;
Balada lemnului, "Moldova-film" 1975;
Patria nu-i va uita, 1975;
Surorile, 1978;
Mama, 1978;
Codrii (scenariu), 1978 s.a.

Casa pentru Serafim, 1973

Colinda, 1968

Nu crede tipatului pasarii de noapte, 1976

Vlad Iovita, 1985

Premii si diplome:

Maestru in Arta, 1999;
Medalia Mihai Eminescu, 1996.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md