Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Regizori

Chistruga Mircea

Nascut: 6 Februarie 1948 , s.Sculenii Vechi, Ungheni
Date biografice:

La studioul "Moldova-film" din 1971. In anii 1973 - 1975 a fost incadrat in armata.
Revine la "Moldova - film" ca regizor la studioul "Viata".
Se consacra filmului documentar care a devenit Povara cea de toate zilele.
Membru al Uniunii Cineastilor din 1986.
Din 1997 pina in prezent este vicepresedinte al Uniunii Cineastilor din Moldova.

Studii:

VGIK (1966-1971) regie filme documentare, clasa maestrului R.Karmen.

Filmografie:
documentare

Moldova Sovietica nr. 9, 1969;
Viata in imagini nr. 10, 1969;
Viata in imagini nr. 3, 1971;
Pionerii Moldovei, 1971;
Moldova Sovietica nr. 10, 1971;
Moldova Sovietica nr. 11, 1971;
Moldova Sovietica nr. 1, 1972;
Soarele din pocal, 1972;
Moldova Sovietica nr 3, 1972;
Elan, 1972;
Tenacitate, 1972;
Imagini ale plaiului natal, 1973;
Moldova Sovietica nr. 1, 1973;
Moldova Sovietica nr 4, 1973;
Stapinii masinilor, 1973;
Cautare, 1976;
Cu ocazia unui jubileu, 1976;
Zona neutra, 1976;
Balada formalismului, 1976;
Ecoul zilelor de foc, 1977 Tinerii pe tatami, 1977;
Acolo, pe indepartatul meridian, 1977;
Un duel pe apa, 1978;
Un album ca amintire, 1978;
Viata ca o continua cautare, 1978;
Omul de la intersectie, 1978;
Ringul, 1979;
Ca sa revii, 1980;
Calea spre cele cinci cercuri, 1980;
Pe magistrala albastra, 1980;
Datorie ostaseasca, 1981;
Un meci cit o vacanta, 1981;
Cakauze viclene, 1982;
Moldova sportiva, 1982;
Ziua propagandistului, 1982;
Vasile Luca si baietii sai, 1983;
Orbiti de intuneric, 1983;
Fintinarii, 1983;
Lumina in intuneric, 1984;
O alta frontiera, 1984;
Cu spatele la adevar,1985;
Jocurile copilariei noastre (scenariul si regia in colaborare cu V.Druck), 1985;
Sinceritate, 1985;
O sansa pentru invingator, 1986;
Dupa o zi grea, 1986;
Fapta si banul, 1986;
Extemporal la ora de virf, 1986;
Cu fata le perete, 1987;
Lumina cartii, 1987;
Mihail Grecu. Dincolo de culoare, 1988;
Scari pe orizontala, 1988;
Povara cea de toate zilele, 1988;
Delirul blajinilor, 1989;
Alte voci (scenariul si regia), 1989;
Duminica Mare (scenariul si regia in colaborare cu V.Druck), 1990;
Spelunca, 1990;
Miine iar va iesi soarele, 1991;
Extraterestrii (scenariul si regia), 1991;
Proscrisii (scenariul si regia), 1991;
Nu poti fi tramvai (scenariul si regia), 1991;
La Ungheni, 1993;
Cind tara te cheama, 1994;
Peregrinii, 1995;
Aici departe, 2002;
Proba de libertate, 2006;
Burghiu. Venim si miine pe aici, 2007 s.a.

Premii si diplome:

Tinerii pe tatami Diploma Comitetului de stat pentru cinematografie, 1977.
Calauze viclene Diploma Pentru rezolvarea publicistica a temei, Societatea "Stiinta", 1982.
Premiul National, 1996.
Cavaler al Ordinului Gloria Muncii, 2000.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md