Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Regizori

Derbeniov Vadim

Nascut: 18 Iunie 1934 , or.Iaroslavl, Rusia
Date biografice:

La "Moldova-film" din 1957. Debuteaza in cinematografie ca operator (1958). In 1961 semneaza regia filmului artistic "Calatorie in april". Pina in 1969 se afla la "Moldova-film", dupa care, in urma criticilor "de sus" aduse filmului "Ultima luna de toamna", pleca la Moscova. Activeaza la studioul "Mosfilm" si Asociatia de creatie "Ekran" a Televiziunii Centrale din Moscova. In 1981 sustine un proiect de colaborare cu "Moldova-film", realizind ecranizarea romanului lui W.Collins "Femeia in alb". In perioada 1962-1969 a fost primul secretar al Uniunii Cineastilor din Moldova. La timpul sau, cavalerul de onoare al cinematografiei moldovenesti.

Studii:

VGIK (1957) operatori imagine.

Filmografie:
Fictiune
Balada haiduceasca (imaginea), 1958;
Cintec de leagan (imaginea), 1959;
Omul merge dupa soare (imaginea), 1961;
Calatorie in april (regia), 1962;
Ultima luna de toamna, 1965;
Cavalerul viselor, 1968;
Femeia in alb, 1981.

Documentare
Drum bun (imaginea), 1957;
Moldova noastra (imaginea), 1957;
Film-concert
Balerina (Mosfilm, Moscova), 1969.

Ultima luna de toamna, 1965

Premii si diplome:

Balada haiduceasca — Premiul I Pentru cea mai buna imagine, Festivalul unional de filme, or. Kiev, 1959, editia II-a.
Maestru emerit al artei din R.Moldova, 1962.
Ultima luna de toamna — Premiul special al juriului Pentru o talentata oglindire a vietii contemporane, Festivalul unional de filme, or.Kiev, 1966; Prima Diploma de onoare a Uniunii Cinestilor din URSS Pentru regia si imaginea poetica a caracterului popular, Festivalul regional de filme, or.Vilnius, 1966, editia VI-a.
Femeia in alb — Diploma Festivalului republican de filme, or.Chisinau, 1981, editia II-a.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md