Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Regizori

Voda Gheorghe

Nascut: 24 Decembrie 1934 , s.Valeni, Vulcanesti
Decedat: 24 Februarie 2007 , or.Chisinau
Date biografice:

Activitatea de creatie si-a inceput-o ca gazetar si poet. La "Moldova-film" din 1962. Monteaza o serie de filme artistice si documentare care il plaseaza in rindul cineastilor ilustri din Republica Moldova. Un regizor cu vocatie de poet care nu a acceptat compromisurile.

Studii:

Institutul de stat "Ion Creanga" din Chisinau (1954-1959) filologie;
Cursurile Superioare de Regie din Moscova (1964-1966).

Filmografie:
Fictiune
Bariera, s/m (scenariul, regia) 1965;
Vara ostasului Dedov, 1971.
Documentare
Familia noastra (scenariul) 1962;
Amar (scenariul, regia) 1965;
Chisinau-500 1966;
Cu cintecul in ospetie, 1966;
Chisinau, Chisinau, 1971;
Maturitate (scenariul), 1973;
Incredere (scenariul, regia), 1973;
Usturici (scenariul) nr.12, 1975;
Vara de neuitat (scenariul, regia), 1974;
Jumatate de regat pentru un cal (scenariul), 1983;
Usturici nr.3, 1989.

De-ale toamnei, 1966

Maria, 1969

Se cauta un paznic, 1967

Singur in fata dragostei, 1969

Premii si diplome:

De-ale toamnei
Marele Premiu Compartimentul film documentar,
Festivalul de filme regional, Chisinau, 1967, editia VII-a.
Se cauta un paznic — Premiul special al juriului
Pentru cea mai buna comedie;
Premiul special al juriului
Pentru cea mai buna ecranizare, Festivalul de filme regional, Riga, 1968, editia VIII-a.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md