Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Arachelu Ion

Nascut: 8 Septembrie 1948 , or.Chisinau
Date biografice:

Debut la "Moldova-film" in 1969 in filmul lui Valeriu Gagiu "Zece ierni pentru o vara". Dupa absolvirea scolii teatrale, actor la Teatrul "Luceafarul" unde excela, mai ales, in rolurile de comedie. Rolul lui Gulita din spectacolul "Chirita in provincie"(1970) a fost unul de rasunet. Din "Luceafarul" a plecat in 1990. A fost actor la Teatrul TV si Teatrul "Ginta Latina". Membru al Uniunii Cineastilor din 1978. In anul 2000 pleaca cu traiul in or.Moscova.

Studii:

Scoala teatrala "B.Sciukin" din Moscova, filiala de pe linga Teatrul "Luceafarul" (1965-1971) actor de teatru si film.

Filmografie:
Povirnisul, Mihaes, 1970;
Viforul rosu, Costachel, 1971;
Vara ostasului Dedov, Persucov, 1971;
Crestaturi spre amintire, Siomca, 1972;
Ultimul haiduc, Toderica, 1972;
Podurile, episod, 1973;
Durata zilei, episod, 1974;
Barbatii incaruntesc de tineri, Anton, 1974;
Pe urmele fiarei, episod, 1976;
O intimplare la festival, Petko, 1976;
Casa lui Dionis, Hariton, 1981;
In zorii revolutiei,episod, 1984;
Un autobuz in ploaie, episod, 1986;
Am onoarea, episod, 1987;
Valeu, valeu, nu turna!, 1991;
Premii si diplome:

Diploma de Onoare a Consiliului de Ministri al R.Moldova, 1977.
Diploma Pentru cel mai bun rol episodic, Festivalul republican de filme, Chisinau, 1979.
Maestru in Arta, 1997.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md