Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Caraciobanu Dumitru

Nascut: 22 Aprilie 1937 , s.Novoseliskoie, Reni
Decedat: 14 Noiembrie 1980 , or.Chisinau
Date biografice:

Actor la Teatrul "Luceafarul" din 1960-1980. In teatru s-a afirmat din primii ani, fiind considerat unul din cei mai talentati actori ai scenei. Debut in cinematografie in 1961 in filmul "Omul merge dupa soare". A jucat cu preponderenta personaje de caracter: Fane Felinar ("Asteptati-ne in zori"), Turculete ("Poienele rosii"), Preda ("Lautarii") s.a. Ecranul i-a marit popularitatea, devenind in anii 60-70 unul din actorii indragiti.

Studii:

Scoala teatrala "B.Sciukin" din Moscova (1955-1960) actor de teatru si film.

Filmografie:

Omul merge dupa soare, episod, 1961
Leacuri amare, Pacala, 1962;
Asteptati-ne in zori, Fane Felinar, 1963;
Ultima noapte in rai, Sava, 1964;
Bariera, s/m, 1965;
Poienele rosii, Turculete, 1966;
Lautarii, Preda, 1971;
Crestaturi spre amintire, episod, 1972;
Durata zilei, Ciorba, 1974;
Viforul rosu, Foca Turculet, 1971;
Furtuni de toamna, Zaim, 1974;
Minia, Falca, 1974;
Vreau sa cint, tatal, 1974;
Calul, pusca si nevasta, Ochesel, 1975;
Povestea lui Fat-Frumos, 1977;
Agent al serviciului secret, 1978;
La portle satanei, Mahmud-bei, 1980.

Premii si diplome:

Artist emerit.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md