Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Sotski - Voinicescu Dumonceau Victor

Nascut: 22 Ianuarie 1945 , or.Floresti
Date biografice:

A debutat in cinematografie intr-un film documentar, "Alaturi de noi" (1964), regizat de Olga Ulitchi.
Cu filmul lui Emil Loteanu "Poienele rosii", realizat la "Moldova - film" in 1966, a inceput o cariera fulminanta in cinematografia nationala si internationala.
In perioada 1969 - 1985 a fost actor la Teatrul academic moldovenesc de stat "A.S.Puskin", in prezent Teatrul National "Mihai Eminescu", cat si in Teatrul Actorului de Cinema din Chisinau.
Pe scena Nationalului a colaborat intens cu regizorul Andrei Baleanu, jucand roluri de neuitat: Romeo in "Romeo si Julieta" de W. Shakespeare, Benedict si Don Juan in "Mult zgomot pentru nimic" de W.Shakespeare, Principele Yusuppov in "Complotul imparatesei" de A.Tolstoi, Harap Alb in "Harap Alb" de Ion Creanga, Don Alberto "Om si gentilom" de Eduardo de Filippo, Actorul in "Azilul de noapte" de M.Gorki s.a.
A montat ca regizor spectacolele "Visurile desertului" de Anar (1984), "Anecdote provinciale" de Vampilov (1981), "Eminescu" - spectacol-omagiu (2000, Federatia SCF, Parisa).
A dublat in limba romana zeci de filme, a jucat in spectacole televizate, a participat la emisiuni radiofonice la radioul si televiziunea din Moldova.
S-a filmat la diverse studiouri din ex-Uniunea Sovietica, mai ales la "Moldova - film", colaborand cu regizorii Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Gheorghe Voda, cat si Iosif Heifits, Nicolai Gubenko, Latif Faiziev s.a. s.a.
Din 1985 locuieste in Franta unde are o activitate prodigioasa ca actor, regizor, poet, traducator. Cunoscand limbile romana, rusa, franceza, a tradus din limba rusa in franceza piese semnate de Alexandr Ghelman ("Fata de altii", 1986), Nina Sadur ("O baba bizara", 1986), Arnold Nicel Brodicianschi ("Intemperie", 2001, "Regtaimul din Chisinau", 2003), filmul documentar "Unde-i casa mea?" (1995) de acelasi autor s.a.
Din romana in franceza traduce sinopsisul filmului artistic "Avant de mourir" (regizor Emil Loteanu), poemele pariziene din culegerea de versuri "Les matins blanches" de Ion Andreita etc.
Scrie versuri pe care le publica in diverse editii din Franta, Romania, Republica Moldova, Rusia, Macedonia.
In 2008 publica la editura "Biodava" din Bucuresti culegerea de versuri "Umbre si lumini", in 2004 la editura "Lyceum" din Chisinau apare culegerea de versuri "Evanescenta miezii noptii ora" in trei limbi: romana, franceza si rusa, iar in 1998 la editura "Litera" din Chisinau apare o alta culegere de versuri in trei limbi (franceza, romana, rusa) intitulata "Cantecul lastunului".
Participa in iunie 2000 si in mai 2002 ca poet moldav la festivalul "Montmartre en Europe" la Serata Literara Internationala (l'Auditorium du Sacre Coeur ), Paris, iar in iunie 2004 ca poet francez la al 5-lea Festival "Montmartre en Europe",la Serata Literara Internationala, Centre U.V.A., Grand Montmartre, Paris.
Dubleaza filme, participa la serate tematice, conferinte. In perioada 1992 - 2000 a participat in Franta la Seminare specializate pentru tehnica vorbirii scenice la C.C.I. (Cher, Haute-Vienne, Loiret), la ACEREP, EMERGENCES .

Studii:

Institutul de Arta teatrala "A.Lunacearski" din Moscova (1964-1969) actor de teatru si cinema.

Filmografie:

Alaturi de noi (documentar), Jurnalistul, "Moldova - film", 1964;
Explozie dupa miezul noptii, Adjutantul, "Armen - film", 1965;
Poienele rosii, Andrei Gruia, 1966;
Gustul piinii, Invatatorul, 1966;
Aceasta clipa, Melancolicul, 1967;
Legionarul, Dimitris, "Mosfilm", 1968;
Singur in fata dragostei, Radu Negrescu, 1969;
Salut, Maria!, spaniolul, "Mosfilm", 1970;
Lautarii, Duca, 1971;
Ofiter in rezerva, Lupu, 1971;
Crestaturi spre amintire, Niconescu, 1972;
Ultimul haiduc, Aleks, 1972;
Daca vrei sa fii fericit, capitan Murti, "Mosfilm", 1974;
Un rasarit pe Gange, radja indian Ciandr, coproductie India - Tagikistan, 1976;
Barbatul de langa tine, Solistul, 1977;
Radacinile vietii, Dan, 1977;
O intamplate la festival, Andrei Stancev, 1976;
Noaptea s-a lasat peste Chile, Domingo, "Mosfilm", 1978;
Vreau sa cint, Victor, 1979;
Batranul si martoaga, s/m, Andrei, 1980;
Servindu-si Patria, Haidar - Ali, "Uzbek - film", 1980;
Balada despre stralucitul cavaler Aivengo, luptator sarazin, "Mosfilm", 1982;
Le facteur Cheval, factorul postal Cheval, film televizat, "Galilee Prod", Franta, 2001;
Engrenages, episod, "Son & Lumiere - Canal +", Franta, 2005.

filme despre Victor Sotski - Voinicescu Dumonceau
De la "Poienele rosii" la Paris, Germania, documentar biografic, RW -- TV, 2007, regizor Arnold Brodicianski.

Premii si diplome:

Batranul si martoaga — Premiul I Pentru cea mai buna interpretare de rol masculin Festivalul republican de filme "Molodosti-80", Kiev, 1980.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md