Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Scurea Sandri Ion

Nascut: 14 Noiembrie 1935 , satul Vadul lui Isac, Vulcanesti
Decedat: 12 August 2005 , or.Chisinau
Date biografice:

Din 1960 actor la Teatrul "Luceafarul". Se manifesta ca interpret al personajelor de comedie si tragico-lirice. Isi incearca fortele in regie, montind cu mult succes spectacolul "Chirita in provincie". Din 1970 director artistic al Teatrului "Luceafarul". Debut la "Moldova-film" in 1961 in filmul "Insula vulturilor". Au urmat o serie de roluri care l-au plasat printre actorii de frunte ai filmului national.

Studii:

Scoala teatrala "B.Sciukin" din Moscova (1955-1960) actor de teatru si film.

Filmografie:
Insula vulturilor, Gheorghe, 1961;
Omul merge dupa soare, episod, 1961;
Ofiter in rezerva, Lozovan, 1971;
Podurile, Seremet, 1973;
O satra urca la cer, baronul Antal Siladi, “Mosfilm”, 1975;
Nimeni in locul tau, Urzica, 1976;
Cetatea, Kurt Oberman, 1978;
Suspectul, 1978;
Emisarul serviciului secret, Klimovici, 1979;
La portile satanei, serdarul Goia, 1980;
Hotarul din iunie, 1982;
Prietenie intre barbati, 1982;
Luceafarul, Vasile Alecsandri, 1986 s.a.
Premii si diplome:

Artist al poporului, 1974;
Premiul National, 1978.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md