Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Todorascu Eugenia

Nascut: 11 Septembrie 1936 , satul Hlinaia, Slobozia
Decedat: 20 Iulie 2010 , or. Chisinau
Date biografice:

Din 1960 pina in 1987 actrita la Teatrul "Luceafarul". Are un vast diapazon interpretativ. Dupa 1987 actrita la Teatrul dramatic rus "A.P.Cehov" din Chisinau. In 1993 actrita la Teatrul de Buzunar, apoi la Teatrul National "Mihai Eminescu". In prezent este pedagog maiestria actorului la Liceul teatral de pe linga Teatrul municipal al tineretului de pe Valea Trandafirilor, dar si actrita la acest teatru.

Constant a jucat roluri secundare de orientare dramatica. In filmul "Calatorie de nunta" joaca rolul central, Catinca, marcat de personalitatea actritei. Unul din rolurile importante in creatia actritei este cel al Anei Pajur din filmul "Trecea o lebada pe ape".

Studii:

Scoala teatrala "B.Sciukin" din Moscova (1955-1960) actrita de teatru si film.

Filmografie:
Podurile, Catinca, 1973;
Barbatii incaruntesc de tineri, Agafia Minzu, 1974;
Nicusor, un adolescent dificil, Emma Borisovna, 1975;
Pregatirea de examen, 1979;
Corespondentul vostru special, Dorita, 1987;
Ce-i trebuie omului, Capitolina, 1975;
Trinta, Sevastita Gutu, 1977;
Trecea o lebada pe ape, Ana Pajur, 1982;
In zorii revolutiei, 1984;
Cum sa devii celebru, 1984;
Codrii, serial tv, 1991;
Volkodav, Haigal, "Mosfilm", 2006.
Premii si diplome:

Artista a poporului, 1975;
Premiul National, 1978;
Ordinul Republicii, 2009.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md