Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Regizori

Actori

Operatori

Scenaristi

Compozitori

Scenografi

Home / Personalitati / Actori

Ungureanu Ion

Nascut: 2 August 1935 , satul Opaci, plasa Causeni, judetul Tighina
Date biografice:

Din 1960 actor la Teatrul "Luceafarul", ulterior director artistic (1964-1971). Acuzat de nationalism, este nevoit sa paraseasca Moldova. Pleaca la Moscova. In perioada 1978-1989 este regizor la Teatrul Armatei din metropola rusa. In 1989 revine in Moldova. Ministru al culturii si cultelor din Republica Moldova (1990-1994). Vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane (1995 - 2005). Debut in cinematografie in filmul "Cind omul nu-i la locul lui", primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film" in 1958. Pe parcursul anilor s-a impus ca un interpret care stie sa imbine firescul cu expresivitatea artistica. A dublat zeci de filme in limba romana. A realizat, in calitate de regizor, mai multe filme la televiziunea centrala din Moscova.
Vedeta a filmului national.

Studii:

Institutul pedagogic din Chisinau (1954-1955) filologie;
Scoala teatrala "B.Sciukin" din Moscova (1955-1960) actor de teatru si film;
Cursurile Superioare de regie (1963-1964) Moscova.

Filmografie:
Fictiune
Cind omul nu-i la locul lui, Boris Gradinaru, 1958; Armaghedon, mirele, 1962;
Calatorie in april, presedinte, 1962;
Leacuri amare, s/m, Somnila, 1963;
Bariera, s/m, episod, 1963;
Serghei Lazo, Komarovski,1967;
Se cauta un paznic, sfintul Petru, 1968;
Ofiter in rezerva, instructor, 1971;
Viforul rosu, Gheorghe Ghita, 1971;
Acest dulce cuvint — libertatea, senatorul Ramires, "Mosfilm", 1972;
Podurile, Stefanache,1973;
Barbatii incaruntesc de tineri, Chiril Armasu, 1974;
Calul, pusca si nevasta, Novac, 1975;
Favoritul, inspectorul Lodge, 1976;
Povestea lui Fat — Frumos, Laur — Balaur, 1977;
Cind ai alturi un barbat, episod, 1977;
Centaurii, senator, "Mosfilm", 1978;
Pregatire de examen, episod, 1979;
Taina vilei Greta, "Mosfilm", procurorul, 1984;
Cum sa devii fericit, savantul, acelasi studiou, 1985;
Povestea unui om necunoscut, acelasi studiou, avocatul Pekarski, 1986;
Nikolai Vavilov, acelasi studiou, presedintele Academiei de Stiinte, 1987;
Dansul efemer al dragostei, conducatorul ansamblului, 1988;
Codrii, serial televizat, presedinte, 1991; s.a.
Documentare
Monolog, (coautor de scenariu), 1967.
Filme televizate
Pasarile tineretii noastre (dupa I.Druta), 1974;
Lika (dupa A.Zubarev), 1980;
Nora (dupa piesa "Casa cu papusi" de H.Ibsen, 1982;
Ultima intilnire (dupa A.Galin), 1986;
Trandafiri albi, elefanti de culoare roza (dupa W.Gibson), 1987. Sfinta sfintelor (dupa I.Druta), 1988.
Premii si diplome:

Maestru emerit in arte al Federatiei Ruse, 1981;
Premiul "Intervidenie" pentru filmul televizat "Lika", Plovdiv, Bulgaria, 1981;
Artist al poporului din Republica Moldova, 1989;
Premiul National, 1990;
Doctor Honoris Causa, 2009;
Ordinul Republicii, 2009.



Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md