Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Carti

Articole

Home / Publicatii / Articole

Femeia care nu minte...

Larisa Ungureanu, Moldova Suverana 12 decembrie, 2003

Pe treptele Teatrului "Satiricus" am vazut-o pe Maria Sagaidac. M-am bucurat nespus. De parca mi-as fi intilnit tineretea, anii de glorie a filmului moldovenesc. Cind Emil Loteanu descoperea talente, unul din ele fiind Maria Sagaidac. Cind actorii si poetii erau recunoscuti pe strada. Cind oamenii de arta erau asteptati la Casele de cultura, in aulele studentesti. Fiindca veni vorba de aulele studentesti, ei bine, Maria Sagaidac a rotunjit in acest an, in octombrie, treizeci de ani de activitate pedagogica. Si treizeci si cinci de ani de activitate artistica, primul film in care s-a lansat, "Aceasta clipa", fiind realizat in 1968. la studioul "Moldova-film", cu Emil Loteanu ca regizor.

"Cum ati ajuns in cinematografie?" "Eram studenta si Emil Loteanu, proaspat venit de la Moscova, lansat cu filmul "Asteptati-ne in zori", m-a invitat la studioul sau de creatie, unde-i initia in arta actoriceasca pe multi baieti si fete din Chisinau. I-am intilnit acolo pe Raisa Ene, Ion Arachelu si altii. Ceea ce am vazut eu acolo, mi s-a parut curata maimutareala. Picior de al meu nu a mai fost la acel studiou! Apoi m-am casatorit, sotul meu era prieten cu Emil care tocmai trudea la scenariul pentru filmul "Aceasta clipa". M-a invitat la o proba. M-am dus, mai mult din curiozitate"...Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md