Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Carti

Articole

Home / Publicatii / Articole

O "Colinda" de demult

Tinerimea Moldovei 17 ianuarie, 1988

"Televiziunea moldoveneasca a demonstrat scurtmetrajul artistic "Colinda". Desi nu a fost anuntata, demonstrarea lui poate fi acceptata ca o premiera intirziata, premiera care ar fi trebuit sa aiba loc cu aproximativ doua decenii in urma.

E usor de constatat, ca filmul se incadreaza perfect stilului poetic, care in anii 60 si-a gasit expresie intr-o serie de pelicule realizate la "Moldova-film", cum sint "Ultima luna de toamna", "Poienele rosii", "Fintina", "De-ale toamnei" s.a., intrate in fondul de aur al cinematografiei noastre.

"Colinda" este debutul in cea de-a saptea arta a regizorului Iacob Burghiu. Ar fi putut avea un viitor bine asigurat, lansat pe ecrane, prezentat pe la concursuri si festivaluri, dar uite ca n-a fost sa fie asa - metafora lui s-a dovedit a fi mult prea complicata pentru o anumita categorie de oameni.

"Colinda" e un film inspirat din datinile si obiceiurile noastre. Razboiul a fost o calamitate, lasind urme adinci si dureroase in constiinta multor popoare. Soarta unei generatii lovita de acest crunt macel, dar nicidecum zdrobita moral, si-a gasit oglindire in acest scurtmetraj intr-o viziune proprie, originala, fara declarativisme verbale, ci numai prin esenta unei vieti interioare, a unui zbucium, a unei durerei, careia autorul i-a gasit un fond plastic echilibrat si sugestiv.Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md