Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Carti

Articole

Home / Publicatii / Articole

Te mai legeni, codrule...

Literatura si Arta 21 august, 1986

Documentarul "Ce te legeni, codrule" - avind drept generic acest neuitat vers eminescian are in centru problema disparitiei speciilor de copaci traditionali, taiati in ani de-a rindul fara mila. Iar consecintele n-au intirziat sa vina: padurile s-au rarit, copacii s-au imputinat, au avut loc alunecari de teren.

Recunoaste si un presedinte de colhoz, ca nu s-a procedat gospodareste, cind au fost taiati, de exemplu, nucii seculari. Dar parca mai au vreo importanta spusele lui acum, ma gindeam in timp ce priveam pe ecran malurile cazute si dealurile plesuve... Si ma gindeam ca omul acesta, ca si altii in situatia lui, s-a obisnuit cu de toate, odata ce recunoaste o drama la care a contribuit si el...

Dispar copacii seculari, unii dintre ei poate ca au fost martorii luptelor duse de haiduci pentru libertatea poporului, se surpa malurile fara sprijinul radacinilor puternice, fug, speriate de gloante, caprioarele. Cit a mai ramas pina la distrugerea catastrogala? - se intreaba autorii filmului si ne intrebam si noi, spectatorii.

Tema abordata de autorii filmului e mai mult decit actuala: tine chiar de viata insasi. Ocrotirea naturii nu poate fi numai o masura, consfintita prin lege sau prin inscrierea in Cartea rosie a speciilor de plante si animale pe cale de disparitie si a altor actiuni de acest fel. Ele sint ca o picatura in mare atita timp, cit nu vom ajunge cu totii la intelegerea necesitatii convietuirii cu natura.Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md