Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Carti

Articole

Home / Publicatii / Articole

Basarabenii, pe timpuri, nu incuiau usile (despre "Lacata")

Larisa Ungureanu, Tara 13 septembrie, 2002

Studioul de filme foclorice si de comedie "Buciumul" (director artistic Tudor Tataru) a purces la realizarea unui film. "Lacata" - acesta este titlul noii pelicule. Scenariul: Igor Grosu, Victor Pavliuc, Tudor Tataru. Regia: Tudor Tataru.

De ce "Lacata"?

Pai, sa vedeti cum stau lucrurile. In prezent, 92 la suta din populatia globului s-a izolat. Prin diverse metode. Fie ca e vorba de casa, masina, birou. Frica, neincrederea ii face pe oameni sa se protejeze, cel mai eficient si mai simplu mijloc de protectie fiind lacata. Ei bine, personajul nostru din film ajunge mult mai departe. El pune lacat pina si lingurii cu care isi maninca supa, pune lacat la frigider, la televizor, la icoana.

Si cine-i actorul care va reusi sa ne convinga de existenta unui asemenea, nici nu stiu cum sa-i spun, maniac?

Rolul este jucat de fantasticul taran Stefan Uzun, care a mai jucat si in "Iarba dracului". Actor neprofesionist, dar ca tipaj si traire este unic la noi. Da, se ajunge la excese, dar sa nu uitam ca e vorba de o comedie din care lipseste dialogul. E un film mut ca si "Polobocul". Situatia insa nu este deloc iesita din comun. Noi, la "Buciumul", am ris de ne durea sub coaste dupa ce am citit un articol publicat in presa rusa, despre un sot care a fabricat pentru nevasta sa un fel de briu al castitatii, pe care l-a incuiat. Si, sarmana femeie, trebuia sa suporte aceste chinuri pina venea el de pe unde se ducea. Odata femeii i s-a facut rau, a fost dusa cu salvarea la spital. Trebuia sa i se faca o interventie chirurgicala la burta. Oricit s-au straduit, medicii nu au fost in stare sa-i scoata acest sofisticat briu. A trebuit sa fie cautat cu luminarea sotul ca sa descuie blestemata masinarie. Putea sa-si piarda sotia! El insa era fericit ca nevasta ii este credincioasa. Asta cum se cheama?!

Nebunie! Ce alt calificativ ar putea avea un asemenea comportament in mileniul III?!

Nebunie, da, dar e un adevar. Iar de adevar nu ai unde te scunde. Eroul din filmul nostru, dupa ce a incuiat tot ce se poate incuia in viata asta, a ajuns si pe lumea cealalta. Unde? In iad, desigur. Caci pe pamint pierduse tot si nu mai avea loc in rai. N-o sa povestesc continutul filmului. Ii las pe spectatori sa ghiceasca sensul comediei noastre. Basarabenii, pe timpuri, nu incuiau nimic!

Imi amintesc si eu ca in copilarie puneam doar o matura in usa. Semn ca nu sintem acasa. Nici lacat nu aveam!

Asa era! Nu incuiam usa ca in zilele de azi!

Filmul are si un sens instructiv?

Fiecare va trage concluzia. Sa nu uitam ca "Lacata" e o comedie!

Sintem in asteptarea premierei!

Dac-o vrea Domnul, vom ajunge!Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md